ŐSZRE ÚJJÁSZÜLETIK A VÁROSHÁZA ÉS A KÚRIA

Aki figyelemmel kíséri a Csuha-Kállay Kúria megújulását, feltűnhetett neki, hogy a helyi Munka-Társ Szociális Szövetkezet végzi a Csuha-Kállay Kúria környezetének rendezését.

 


„Ez egy kilencmilliós munka, ÁFA nélkül értve – nyilatkozott a nagyhalasz.hu kérdésére Borók Imre (képünkön), a szövetkezet egyik vezetője, alapító tagja. – A kúria előtti park arculata teljesen megváltozik, ehhez sajnos a meglévő fák (ecetfák és magról kelt keleti tuják) nagy részét ki kellett vágni. A fák 40 százaléka egy nagyobb vihar esetén egyébként ki is dőlhetett volna, hiszen már olyan rossz állapotban volt a tövük.”

Több nagyhalászi lakos is szóvá tette, hogy miért is kellett kivágni ezeket a fákat, amelyeket olyan sokan megszoktak már az évek során. A tervező, Lipcsei Ágnes viszont egyeztetett a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal döntése előtt.

„Az eltávolított fák helyett öt darab platánfát, illetve közel 400 darab dísz- és sövénycserjét ültetünk majd, valamint 300 évelő virágot – folytatta a korábban a helyi KHT-t erősítő szakember. – A kúria megvilágításáról két darab ötméteres, az épülethez stílusban illeszkedő kandeláber, valamint két, a díszburkolatba süllyesztett fényvető gondoskodik.”

Kattintson a képre a galéria eléréséhez!

Mint megtudtuk, a kúria melletti, nemrégiben rendbe tett kis park, ahová a város fája is el lett ültetve 2008-ban, a déli oldalon hozzá lesz kerítve a „halászi múzeumhoz”. Egy nagykapu is épül arra a részre, valamint egy 20-25 autó számára elegendő parkoló is létesül majd ott a későbbiekben. Mivel a megújult kúriában lesz kialakítva a házasságkötő terem, szükség is lesz ott egy tágas parkolóra.

„A kúria előtti parkba padokat helyezünk majd el, és egy gyöngykavicsos sétányt építünk. Az antik stílusú díszburkolat szintén illeszkedik majd az épülethez.”

„A Csuha-Kállay kúria külső felújításával párhuzamosan a kúria kertjének teljes átépítése is megvalósul. Az épület műemléki védelem alatt áll, így ezen munkálatokat a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélyezési eljárása előzte meg. A kertépítészeti terv szerint (sajnos) 29 db fa kivágása is szükséges ahhoz, hogy az új kertforma kialakulhasson. A fák kivágása – a képviselő-testület jóváhagyása és a lakosság előzetes tájékoztatása után július 28.- án, kedden megtörtént” – olvashattuk a projekt menedzserének, Szoboszlai Ottónak honlapján, a halasz-halón.

Itt talál néhány képet, amelyek augusztus elején készültek

 

Egy másik beruházásról is fontos információt találhatunk ugyanott:

„Nagyhalász Város Önkormányzatanak eredményes pályázata alapján kerülhet sor a Városháza, a Csuha-Kállay kúria külső felújítására, valamint a kúria kert átépítésére.  Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Alföldi Operatív Program Helyi településfejlesztési akciók pályázati felhívás keretében az 51.546.257 Ft összköltségvetésű fejlesztéshez a város 46.391.632 Ft támogatást kapott. A kivitelezési munkát a Városháza és a Csuha-Kállay kúria  esetében közbeszerzési eljárás alapján a Halászért Nonprofit Kft., míg a kúria kert építési munkáit a Nagyhalászi Munka-Társ Szociális Szövetkezet nyerte el. A projektmenedzsment feladatokat Szoboszlai Ottó, ANOT INVEST Kft. látja el.  A kivitelezés tervezett befejezési határideje 2009 szeptember 30.”

Szöveg és fényképek: Bacskai János.