I. köszöntő

Közép-Nyírségért és Rétközért Helyi Közösség a LEADER 2007-2013 Új Magyarország Vidékfejlesztési Program

Kedves Olvasó!
Tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önt a Közép-Nyírségért és Rétközért Helyi Közösség nevében.
A Közép-Nyírségért és Rétközért Helyi Közösség a baktalórántházi, ibrány-nagyhalászi és a mátészalkai kistérség 31 településének összefogásával alakult meg 2007. szeptember 12-én. A helyi közösség 2007. október 3-án további két új településsel bővült, így jelenleg 33 település tartozik közös összefogásunkhoz. A közösség lélekszáma 70900 fő. A közösségen belüli szféránkénti elosztás: közszféra 30%, civil szféra 29%, üzleti szféra 41%. A megalakulásunkkor a helyi közösség 95 tagot számlált, amely az idők folyamán további 11 taggal bővült, így jelenleg 106 tagunk van.
A helyi közösségünkhöz tartozó települések:
Tiszatelek, Nagyhalász, Tiszarád, Vasmegyer, Beszterec, Kék, Demecser, Gégény, Kemecse, Nyírbogdány, Székely, Berkesz, Nyírtass, Nyírkarász, Ramocsaháza, Laskod, Petneháza, Rohod, Nyírmada, Pusztadobos, Nyírtét, Nyíribrony, Nyírkércs, Nyírjákó, Baktalórántháza, Apagy, Levelek, Besenyőd, Magy, Ófehértó, Nyírparasznya, Vaja, Őr.

Településeinket összekapcsolja a közös múlt, a közös természeti adottságaink és helyi sajátosságaink.

A Helyi Közösségben résztvevő települések az Észak-Alföldi Régióban, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Nyíregyházától keletre eső részén mintegy 40-50 km-re Ukrajnától, a Szlovák, illetve a Román határtól helyezkednek el. 

Az ide látogató vendégeket, az itt lakó emberek kedvessége és számos természeti, építészeti kincs várja.

Tisztelettel:                                                                                                                                                                                                                    Simon József, a helyi Közösség Képviselője

 

II. Regisztráció
A regisztráció során a leendő pályázati felhívások a regisztrált felhasználói számára érhetőek el (www.baktakisterseg.hu)!

III. Pályázati felhívás
A regisztrált tagoknak belépés és jelszó alapján:
A Közép-Nyírségért és Rétközért előzetesen elismert Helyi Közösség jelenleg tervezési időszak stádiumában áll, melynek eredményeképpen (IH döntés alapján) várhatóan 2008. júniusában dől el, hogy LEADER Közösségé alakulhat. Ennek eredményeképpen pályázati felhívások  2008. második felére várhatóak.

IV.Leader
Az oldal marad a régi!
V. Hírek, újdonságok
Bemutatkozás
A Közép-Nyírségért és Rétközért Helyi Közösség a baktalórántházi, ibrány-nagyhalászi és a mátészalkai kistérség 31 településének összefogásával alakult meg 2007. szeptember 12-én. A helyi közösség 2007. október 3-án további két új településsel bővült, így jelenleg 33 település tartozik közös összefogásunkhoz. A közösség lélekszáma 70900 fő. A közösségen belüli szféránkénti elosztás: közszféra 30%, civil szféra 29%, üzleti szféra 41%. A megalakulásunkkor a helyi közösség 95 tagot számlált, amely az idők folyamán további 11 taggal bővült, így jelenleg 106 tagunk van.
A helyi közösségünkhöz tartozó települések:
Tiszatelek, Nagyhalász, Tiszarád, Vasmegyer, Beszterec, Kék, Demecser, Gégény, Kemecse, Nyírbogdány, Székely, Berkesz, Nyírtass, Nyírkarász, Ramocsaháza, Laskod, Petneháza, Rohod, Nyírmada, Pusztadobos, Nyírtét, Nyíribrony, Nyírkércs, Nyírjákó, Baktalórántháza, Apagy, Levelek, Besenyőd, Magy, Ófehértó, Nyírparasznya, Vaja, Őr.

Jövőkép: A Közép-Nyírségért és Rétközért Helyi Közösségben élők elégedettségének és életszínvonalának emelése a gazdasági-társadalmi fejlődés lehetőségeinek megteremtésével.

71jovahagyottszines másolata

A Közép-Nyírségért és Rétközért komplex fejlesztési stratégiájának céljai az alábbiak:

 1. Térségi vállalkozó szektor versenyképességnek erősítése. (mikro, kis- és középvállalkozások)
 2. Épített örökség megőrzése, általános falufejlesztés. Egységes arculattervezés környezetvédelmi és esélyegyenlőségi szempontok figyelembevételével.
 3. Humánerőforrás kapacitás növelése, hátrányos helyzetű lakosság felzárkóztatása.
 4. Fenntartható mezőgazdaság támogatása, elsődleges és másodlagos piacra való megjelenésének elősegítése érdekében.
 5. Épített és természeti környezet és a térség speciális infrastrukturális fejlesztése. Környezeti szempontok figyelembevétele.
 6. A térség turisztikai vonzerejének növelése, helyi identitás fejlesztés.
 • Térségi vállalkozó szektor versenyképességének erősítése: A prioritás keretében rövid és hosszú távú fejlesztési koncepció kidolgozása a vállalkozások helyzetének javítása érdekében.          
 • Épített örökség megőrzése, általános falufejlesztés: A települések közti aránytalanságok megszüntetése és egy egységes arculattervezés az általános cél, melyben külön figyelmet fordítva a környezetvédelmi szempontok pontos betartására.
 • Humánerőforrás kapacitás növelése, a hátrányos helyzetű lakosság felzárkóztatása: Az intézkedés keretében lehetőség nyílna olyan képzési és oktatási módszerek alkalmazására, melyek kellően hozzájárulhatnak a társadalom leszakadó rétegeinek a felzárkóztatására.
 • Fenntartható mezőgazdaság támogatása: Ezen prioritás keretében a térségi mezőgazdaság megerősítését, versenyképességének javítását célzó beavatkozások kerültek meghatározásra, összhangban a kistérség belső adottságaival, és a külső környezet kínálta lehetőségekkel. A beavatkozási területek egyrészt újszerű tevékenységek meghonosítását (illetve kiterjesztését, megerősítését), másrészt a különböző szereplők együttműködésének, szervezettségének erősítését célozzák.
 • Épített és természeti környezet és a térség speciális infrastrukturális fejlesztése, környezeti szempontok figyelembevételével: A gazdaságfejlesztés, a szilárd gazdasági alapok megteremtése a térségi életminőség fejlesztésének szükséges, de nem elégséges feltételét jelenti. Ahhoz, hogy a térségben élők jól érezzék magukat, jó minőségű közlekedésre, fejlett kommunális infrastruktúrára, minőségi kulturális feltételekre, vonzó települési környezetre is szükség van. A prioritás keretében megfogalmazott beavatkozási területek ezen feltételek fejlesztését célozzák.
 • A térség turisztikai vonzerejének növelése, helyi identitásfejlesztés: A turizmusfejlesztés keretében a kistérségi stratégia a kistérség kiemelkedő turisztikai vonzerőinek felújítását, javítását, a kapcsolódó turisztikai infrastruktúra fejlesztését, valamint turisztikai célzatú marketing tevékenység fejlesztését jelöli meg feladatként. Mivel a turizmus a térségben néhány kiemelt, egyértelműen meghatározható vonzerőre építhető rá, ezért a fejlesztéseknek ezen vonzerőkhöz kell kapcsolódniuk.

 

Csoma Tiborné, Nyírkércs Község Polgármestere
A település első embere, a csapat legaktívabb tagja. A LEADER legnagyobb előnye, hogy kíváncsi arra, mit akarunk  mi a területen élők, és a mi tudásunkra épít. Sajnos településeink az ipar hagyományaival nem rendelkeznek, a lehetőségek sem adottak a kialakításukra. Térségünk gazdag természeti értékekben, olyanokban, amelyek csak ezekre a területekre jellemzőek. Sok az olyan munkás kéz, amely tud és akar tenni közössége érdekében.
Túl vagyunk az AVOP LEADER+ Programon, sikerült megvalósítanunk, amely jó iskola volt arra , hogy megtanuljuk az ÚNIÓS források lehívásainak fortélyait. Remélem a megszerzett tapasztalatokat fogjuk tudni hasznosítani és a soron következő LEADER Programban is teret engedhetünk a fantáziánknak, kreatívitásunknak. Bízom abban, hogy sikerült az akciócsoportunkban egy együttgondolkodási hajlamot kialakítani, amit a helyzetfeltárás alapján a problémák nyílt feltárásában látom elsőként. Erre alapozva, minden település problémáját is figyelembe véve kisebb mikrocsoportokban együttműködve megvalósíthatóak a program elvárás kritériumai.

Borcsik István, az "Együtt Másként Egyesület" elnöke
Egyesületünk elsődleges célja, Baktalórántháza és a térségében élő személyek érdekképviselete, a térség hagyományainak ápolása, kulturális, szociális, és egyéb feladatok ellátása. A LEADER program legfontosabb értékének azt a széleskörű együttműködést és aktív hozzáállást tekintem, amely kialakult a térségben. Mindenképpen nagy jelentősége van annak, hogy a pályázati rendszer az itt élők ötleteire és elképzeléseire épül, nem egy "felülről" jövő elképzelésen alapszik. Véleményem szerint ez a program lehetőséget biztosít a térségnek ahhoz, hogy felzárkózzon az országos szinthez. A LEADER által beindulhat a kulturális élet, a fiatalok, az itt élő idősebb lakosság számára vonzó térség alakulhat ki.

nyirsmod6

Fekete Miklós, a SCHWARZWALD Kft. ügyvezetője
100 hektár területen folytatunk erdőgazdálkodást, kihasználva a nyírség azon jó adottságát, hogy jó feltételeket teremt a nemes nyár neveléséhez. Véleményem szerint a LEADER program legnagyobb előnye a partnerség, és a közös gondolkodás kihasználása. Úgy gondolom, nagy lehetőség, hogy saját elképzeléseinket valósíthatjuk meg, és reményeim szerint nagy hangsúlyt tudunk majd fordítani az ifjúság helyzetének javítására. Ki kell használnunk a LEADER program által felkínált előnyt, és semmiképpen sem szabad hagyni, hogy az akciócsoport tagjainak lelkesedése elvesszen. Újabb és újabb ötletekre van szükség, melyek a térség felemelkedését szolgálják.

Félegyházi Gábor, Nyírkarász polgármestere  
Bízom benne, hogy a program segítségével kialakíthatjuk településünk arculatát, sikerül a közös munka eredményeképpen életre hívni egy vonzó térséget, amelyre méltán lehetünk büszkék. Nagy álmunk, hogy a kulturális élet terén felmerülő lakossági igények kielégítése érdekében, felépítsünk egy komplex épületet, amelyben mindenki otthonra találhat majd.
Szeretném, ha a településen lévő vállalkozások nagyobb eséllyel pályázhatnának különböző fejlesztésekre, továbbá bízom abban, hogy egy-két önkormányzati intézmény a program keretein belül megújulhat például egészségügy. Településünk gazdag régészeti leletekben, illetve szeretnénk, ha a nyírkarászi Földvár a méginkább láthatóvá nyílna a megyében.

Orosz Károly, Nagyhalász polgármestere  
A térség egyik legnagyobb vonzáskörzetű városának polgármestereként elmondhatom, hogy a LEADER program keretein belül elsődleges célként a hátrányos helyzetű települések felzárkóztatását, településem arculatának egységes kialakítását tűztem ki. Fontosnak tartom városom és a térség kis- és közepes vállalkozásainak erősítését, valamint Nagyhalász város épített örökségének a megőrzését. Mindannyian küzdünk a térségünket súlytó munkanélküliség visszaszorítására, ezért is tesszünk komoly intézkedéseket a LEADER program kialakításában. Aktív tagja vagyok a Helyi Közösség munkacsoportjának, melyben a konkrét tervezési feladatokban részt vállalok. Tudom, hogy a LEADER program alapvető gondolata a térségi szektorok szoros együttműködése, ennek jegyében magam is jó kapcsolatot ápolok a térségi vállalkozókkal és civil szervezetek képviselőivel.

VI.
Elérhetőségeink:


Baktalórántházai kistérség                                                 Ibrány-Nagyhalászi kistérség
Helyi Vidékfejlesztési Iroda                                                 Helyi Vidékfejlesztési Iroda
Baktalórántháza, Köztársaság tér 16.                                               Ibrány, Hősök tere 3.
Tel.: (42) 352-164,                                                                Tel.: (42) 200-389,
Mobil: (70) 378-00-86,                                                          Mobil: (70) 501-69-81,
Fax: (42) 550-010                                                                 Fax: (42) 200-389
E-mail: baktaloranthazai@hvi.hu                                          E-mail:ibrany-nagyhalaszi@hvi.hu
Weblap cím: www.baktakisterseg.hu

Kapcsolattartók:
Kézi Viktor                                                                           Boros István
Illetékes Helyi                                                                                  Érintett Helyi
Vidékfejlesztési Irodavezető                                                Vidékfejlesztési Irodavezető

Szaponár Edina
Helyi Vidékfejlesztési Iroda Munkatárs

 

 

Bacskai János