PROJEKTZÁRÓ
dokumentáció

 

Pályázatunk sikeres elbírálása büszkeséggel töltötte el a tiszarádi óvoda dolgozóit, szülőket, gyermekeket egyaránt. Örülünk annak a ténynek, hogy az egészséges Magyarország megteremtéséhez való hozzájárulásunkat anyagilag lehetővé tették, bár e kis település neve sokaknak ismeretlenül hangzik.
A projekt megvalósítását január hónapban kezdtük. Kiemelt területként a gyermekek egészséges életmódjának kialakítását, egészségük megőrzését, immunrendszerük erősítését tűztük ki célul.

A megvalósított programok részletes leírása:

VITAMIN-NAPOK

Ennek keretében a gyerekeknek hetente egy gyümölcsnapot vezettünk be, mely napokon a szülők készítenek gyümölcssalátákat a gyerekeknek. A hét többi napján különböző zöldségféléket fogyasztottak tízóraihoz, uzsonnához. Mivel ezek a gyerekek nagyon kevés gyümölcsöt ismernek, fogyasztanak, ezért minden nap megkóstolhattak egy „érdekes”, új ízű gyümölcsöt (pl.: datolya, füge). A magvakat közösen elvetettük, gondozzuk, locsolgatjuk, hogy kibújjon a földből. (citrom, narancs, datolya). A program hozadékaként a megnövekedett vitaminbevitelnek köszönhetően a gyerekek még a járványos időszakokban is ritkábban betegedtek meg, valamint hamarabb meggyógyultak az előzőekhez képest, kevesebbet hiányoztak az óvodából betegség miatt.
Ebben a programban havonta 5.000 Ft-ot költöttünk gyümölcsre, zöldségfélékre, összesen 25.000 Ft értékben.

 

 

 

AKVÁRIUM TELEPÍTÉSE

E településen élő gyerekek közül díszhalakat, akváriumot kevesen láttak. A hal elsősorban táplálék forrást jelent, s ahol „nagy úr a szükség”, ott nem jut szemet gyönyörködtető, lelket simogató, megnyugtató élményforrásra. Az akváriumot egyik este felépítettük a csoportszobában, hogy a reggel érkező gyerekeknek igazi meglepetés legyen. Az első napokban székeiket körülrakták az akváriumon, és gyönyörködtek az apró halacskákban, hogyan élnek, mozognak, táplálkoznak stb. Kérdések százait tették fel, kíváncsiságuk életkori sajátosságuk révén – határtalan. Az apró kis élőlények színpompás küllemükkel   (guppy, neon, sziffo, zebradánió, algaevők) igazi esztétikai élményt nyújtanak a bennük gyönyörködőknek. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy általuk megtanulnak a gyerekek gondoskodni a kis kedvencekről, mely folytonosságot , rendszerességet vezet életükbe, valamint ismereteik bővítését is szolgálja. A megvalósítás 20.000Ft-ból történt.

 

 

LÉGFRISSÍTŐ VIRÁGOK

Ezen program keretein belül olyan dísznövényeket vásároltunk, melyek esztétikailag gyönyörködtetőek, „funkciójukat” tekintve oxigéndús, friss levegőt biztosítanak az óvoda épületében. A növények gondozása rendszeres törődést igényel, heti rendszerességgel öntözik a gyerekek felnőtt segítségével. A megfelelő méretű cserepeket, kaspókat, alátéteket a gyerekekkel válogattuk, párosították a megfelelő alátéteket a cserepekhez, növényekhez. Ez a program 10.000 Ft-ból került megvalósításra.

 

  • ÉLŐSAROK GYÓGYNÖVÉNYEKKEL

Mivel a program megvalósítása a téli-tavaszi hónapokra esik, ezért tavalyi növények számított részeit gyűjtöttük. A friss hajtások idén ősszel, ill. nyáron lesznek szüretelhetőek. A gyógynövények mellé néhány fűszernövényt is beszereztünk.. (pl.: rozmaring, kakukkfű) A program 10.000 Ft-ból került megvalósításra.

A „MI FÁNK”

Az óvoda előkertjébe ültettünk egy kis facsemetét a szülőkkel közösen. A programban az együttmunkálkodás, a közös fácska gondozása nagy jelentőséggel bír. Ez a fa lett az „ovi fája”. A különböző ünnepi alkalmakkor ezt díszítjük fel (pl.: május 1.), óvodai programunk hagyományápoló jellegét hangsúlyozva, megtartva. Az ültetés során a gyerekek tapasztalati úton juthattak ismeretekhez, pl. fa részei, mi kell a fa életben maradásához, stb. Mindez 5.000 Ft-ból lett megvalósítva.

 

ZÖLD UDVAR

Ez a program a kis faluban szülőket, segíteni vágyó falubelieket, gyerekeket egyaránt megmozgatott. A betervezett füvesítést megelőzően a homokos udvarba magházföldet szórtunk. A kerítést alkotó nád elé borostyánt ültettünk, kettős funkcióval: egyrészt a talajt megköti, nem engedi, hogy az eső lemossa a fűmagot az alacsonyabban fekvő részekre, másrészt esztétikailag is gyönyörködtető egy zölddel befuttatott kerítés. A szép gyep eléréséhez sokat kell folyamatosan gondozni a magvakat, öntözni, hogy minél erősebb, tartósabb legyen. Mivel a rendelkezésünkre álló terület egészét befüvesítettük, így a gyerekek levegőztetését, mozgásigényük kielégítését a közeli játszótéren oldottuk meg.
Bízzunk abban, hogy programunk megvalósítását követően a szülők is kedvet kapnak saját környezetük esztétikusabbá tételéhez. A program 30.000 Ft-ból került megvalósításra.

 

A projekt megvalósítása megjelent a Kelet-Magyaroszág c. napilap 2010. május 14-i számában, valamint a www. nagyhalasz.hu weboldalon  Programsiker az óvodában címmel olvasható.

Ezúton is kösönetet mondunk az „Alapítvány az Egészséges Településekért”, valamint az Erste Bank Rt.-nek hogy lehetőséget adtak egy kis településen élő óvodai csoport életminőségének jobbítására, tartalmasabbá tételére, s hogy a gyermekek óvodás éveik alatt esztétikus, egészséges környezetben tölthetik napjaikat.
Köszönettel: a Csibe csoport.

Tiszarád, 2010. május 31.

 

    Vegera Sándorné                                                                          Podlovics Zoltánné
Projektfelelős                                                                                  óvodavezető

 

2010.06.01., Bacskai János