Elhunyt Halász és Harmat két kisgólyája

Egy kisgólya már a fészekben meghalt, egy a madárkórházban.

Sokan kíváncsiak voltak múlt hét pénteken arra, mi lesz a kisgólyák sorsa: zsákszámra érkeztek az emilek és a telefonok az ország minden területéről.

"Csütörtökön nem láthattuk a gólyakamera képét, mert nem működött - tájékoztatta a nagyhalasz.hu-t a helyi gólyák egyik legnagyobb istápolója, Ujhelyiné Magyari Zsuzsanna. - Pénteken láttuk, hogy az egyik kisgólya elpusztult, egy másik pedig szemmel láthatóan nagyon beteg. Az oka az volt, hogy hetekig esett az eső folyamatosan, és nagyon legyengültek a vizes fészekben. Nagy Károllyal, az MME vezetőjével kerítettünk egy daruskocsit, kiemeltük az elhunyt kisgólyát, a beteget pedig madárkórházba vittük."

Alaposan meg kellett ezt fontolni, hiszen ha a kisgólyát kórházba viszik, emberek között nevelkedik egy kis ideig, szülei már nem fogadják később vissza, és nem tanul meg fészket rakni, élelmet keresni, azaz a természetben egyhamar elpusztul.

"A gondos kezelések ellenére a beteg kisgólya pénetk éjfél körül meghalt. Száraz szalmát vittünk a szomszédos kertre, és a két gólya fel is használta ezt arra, hogy fészkét újraépítse."

A két kisgólyának még nem volt egyébként neve, azt csak gyűrűzés után kapnak.


Ekkor még volt remény.


A két életben maradt kisgólya.

2010.06.08., Bacskai János