Újra kötelező megyénkben a tüdőszűrés

 

Nyolcvan százalékkal több a tbc-s Borsod megyében, mint tavaly ilyenkor, ezért az egész megyében elrendelték a kötelező tüdőszűrést. Hasonlóan sok megbetegedést tapasztaltak Szabolcs megyében is, ezért ott is az egész megyére kiadták ezt a határozatot. Magyarország más tájain egyébként csökken a tüdőbetegségek száma - adta hírül a Kossuth Rádió.

 

Bár Borsod megyében a lakosoknak csak a húsz százaléka megy el tüdőszűrésre, jelentősen nőtt az új betegek száma – nyiltkozta Snellenperger Tünde, a régió közegészségügyi járványügyi felügyelője. Összesen 217 új beteget fedeztek fel, de a szakember szerint a valóságban ennél sokkal többen vannak. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a térségben százezer lakosra 31 tbc-s jut. „Valószínű, hogy ezek az új megbetegedések mindenképpen panasszal orvoshoz fordulók köréből kerülhettek ki, de a szűrővizsgálat arra is szolgálna, hogy még a panaszmentes időszakban kiemeljék a tbc-s betegeket, és azok ne fertőzzék a környezetüket."

Arra a kérdésre, hogy mi lehet az oka a sokkal több megbetegedésnek, a szakember azt felelte: a tbc-s megbetegedések előfordulása összefüggést mutat a rossz szociális, gazdasági helyzettel, munkanélküliséggel, a lakosság egészségkultúrájával, higiénés viszonyaival. Azért is fontos, hogy a lakosok elmenjenek a kötelező tüdőszűrésre, mert a tbc korai stádiumban sokkal jobban gyógyítható.

Sok a beteg Szabolcs megyében is, igaz, ott nem emelkedett ilyen nagy arányban a betegek száma, de ott is az egész megyében el kellett rendelni a kötelező szűrés – tájékoztatott Balogh Éva, helyettes regionális tiszti főorvos. A tüdőgondozó intézetek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 178 új TBC-s beteget regisztráltak. Ez azt jelenti, hogy a megyében százezer lakosból 29-30 fertőzött – tette hozzá a szakember, ezért minden 30 évesnél idősebb lakosnak kötelező elmenni a szűrésre. Aki nem megy el a kötelező, egyébként ingyenes tüdőszűrésre, akár 60 ezer forintos szabálysértési bírsággal is sújtható.

 

2010.09.02., Bacskai János