Viharkárok Nagyhalászban

 

2010. augusztus 15-én ismét meglepte városunkat a hirtelen jött zivatar és szélvihar.

A rövid ideig tartó, szerencsére csak kisszemű jégeső ezúttal nem okozott komolyabb károkat az épületekben. A jelentős mennyiségű csapadék és a néhol 100 km/h-s erősségű széllökések viszont rengeteg bosszúságot okoztak a délután még hőségtől szenvedő lakosoknak.

Kora este már gondoltam, hogy hosszú ideig tartó kárfelszámolási munkák elé nézünk. Amikor kitombolta magát a természet, az önkéntes tűzoltó kollegáimmal együtt azonnal megkezdtük a vonulást az állomáshelyünkre. Rendkívül megnehezítette a védekezést, hogy több mint egy órán keresztül nem működtek a telefonvonalak, ezért a lakók nem tudtak segítséget kérni.

Az első bejelentés szerint egy lakóházat kellett volna megmentenünk az udvarra bezúduló esővíztől, de időközben arról értesültem, hogy a Zalka Máté úton villám csapott egy családi ház kéményébe. Mivel a villámcsapás általában tüzet is okoz úgy döntöttem, hogy elsőként ehhez a házhoz vonulunk. Szerencsére ezúttal nem kapott lángra a tetőszerkezet, így hát elindultunk az első címre.

Ekkorára valamennyire helyreállt a telefonszolgáltatás, így már percenként tudtam fogadni a segélyhívásokat. Legfontosabb feladatunk az értékmentés, a lakóépületek védelme és a zavartalan közlekedés biztosítása volt. A vonulásaink nem feltétlenül a bejelentések sorrendjében történtek, ugyanis a legfontosabb szempont az volt, hogy a víz veszélyeztet-e lakóépületet vagy valamilyen értéket.

A Nagyhalászi Önkéntes Tűzoltó Egyesület legaktívabb tagjai és a helyi közhasznú munkások hétfő hajnalig dolgoztak az elsődleges károk felszámolásában. Rövid pihenés után hétfő reggeltől késő délutánig sikerült normalizálni a helyzetet. Ekkora érkezett a hír, hogy ismét heves zivatarok várhatóak a térségünkben. Nem is váratott magára sokáig a rossz idő, estére újból leszakadt az ég. Aznap éjszaka már visszajáró vendégként köszöntöttek bennünket az elöntött házak tulajdonosai.

Vasárnap estétől kedd estig összesen 35 helyszínen kellett beavatkoznunk, ahol főként vízeltávolításhoz kértek segítséget. A legtöbb bejelentés a Czuczor Gergely utcáról érkezett. Veszélyesen megdőlt, vagy kiborult fákhoz 5 esetben hívtak bennünket.

Mivel a szomszédos településeken is hasonló károkat okozott a vihar, ezért nem számíthattunk a környékbeli tűzoltóságok segítségére, így a beavatkozások 98%-át a saját tűzoltóink és a helyi közhasznú munkások csoportjának becsületes munkájával közösen hajtottuk végre.
 
Most már bízunk a jó időben és reméljük, hogy nyugodt körülmények között kezdhetjük meg a felkészülést a szeptember 11-én Nagyhalászban megrendezésre kerülő megyei tűzoltóversenyre.

 

2010.08.20., Lisovszki Róbert tűzoltóparancsnok. Fotól: szon.hu.